De weg naar je examen

Je rijbewijs haal je bij Wendy’s autorijschool.

Machtigen van Wendy’s autorijschool

Wil je examen doen en je rijbewijs halen? Dan moet je de autorijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te kunnen reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen jij en Wendy’s autorijschool een e-mail met een bevestiging van de machtiging.

Je machtigt je rijschool via Mijn CBR. Zorg ervoor dat je het juiste CBR-rijschoolnummer hebt.

Het nummer van de rijschool is 2931F5

Je logt in met je DigiD. Gebruik nooit een DigiD van een ander!

Gezondheidsverklaring

Wanneer je wilt gaan autorijden is het belangrijk te weten of jij wel mag deelnemen aan het verkeer. Het is belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via www.mijncbr.nl

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met DigiD met de extra controle via sms. Heb je nog geen DigiD met sms-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen laten reserveren door je rijschool.

De kosten van de gezondheidsverklaring liggen dit jaar op € 39,30.

Theoriecertificaat halen

Om nog beter deel te kunnen nemen is het belangrijk dat je de regels kent en dat je deze ook kunt toepassen.

Op de leeftijd van 16 jaar is het al mogelijk om je theorie-certificaat te behalen. Dit certificaat is 1,5 jaar geldig en betekent dan ook dat dit certificaat nog geldig moet zijn op de dag van jouw praktijkexamen.

Alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je vinden op rijksoverheid.nl

Soms heb je meer tijd nodig om een examen te maken. Bijvoorbeeld door dyslexie of een andere aandoening. Je kunt een theorie-examen met extra tijd doen. Je krijgt dan 15 minuten extra tijd. Dit geldt alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht en niet voor het onderdeel gevaarherkenning. Je doet het theorie-examen in de examenzaal en je kunt ervoor kiezen om de vragen voor te laten lezen door een computerstem. Je gebruikt dan oordopjes die je van het CBR krijgt. Voor meer informatie verwijs ik je naar www.cbr.nl.

Bestel je hier je theorieboek

Het theoriepakket is al verkrijgbaar voor €35,00 (excl. verzendkosten €4,50)

Lesovereenkomst

Om samen aan jouw opleiding te kunnen starten sluiten wij een overeenkomst. Lees deze aandachtig door zodat je nooit voor een verassing komt te staan.

De lesovereenkomst wordt samen met de Algemene Voorwaarden naar je toegestuurd en deze stuur je dan getekend naar mij retour.

Tussentijdse Toets

Op weg naar het praktijkexamen adviseer ik al mijn leerlingen om een Tussentijdse Toets (TTT) te doen.

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.

Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator krijgen? Of wil je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou.

Praktijkexamen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Wanneer je al gebruik hebt gemaakt van de tussentijdse toets ben je al een beetje gewend aan het verloop van het examen. Misschien heb je zelfs je vrijstelling voor de bijzondere verrichten al gehaald.

Jouw praktijkexamen zal ongeveer 35 minuten duren. Tijdens deze rit laat jij zien hoe veilig en zelfstandig jij kunt rijden. Heb je nou geen vrijstelling op de bijzondere verrichtingen gekregen of heb je niet voor de tussentijdse toets gekozen zal je in deze rit 2 van deze oefeningen in opdracht op de door jouw gekozen plek uitvoeren.

Helemaal foutloos rijden kan natuurlijk nooit. Het is de bedoeling dat jij je ook alleen kunt redden ook als het een keer lastiger wordt. Foutjes maken mag, deze kun jij zelfstandig en veilig oplossen.

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

SCHRIJF JE NU IN!

Wil jij ook zo snel mogelijk beginnen met autorijden?